Kookverhalen
Lekker + lekker = lekker (tijs)

‘Rogvleugel met kappertjes in botersaus’. Mocht ik 3 woorden mogen kiezen  om mijn grootmoeder zaliger mee te typeren dan zouden de woorden zijn: rogvleugel, kappertjes, botersaus. Ik kan me niet herinneren hoe vaak ik dat at bij mijn grootouders aan zee.  De smaak en textuur van kappertjes gaan dan ook samen met bijzondere herinneringen.

Ik deed er dan ook niet zo lang over om te kiezen welk gerecht ik zou maken uit het vreemde Gentse kookboek. Het werd Agnello in umido (stoofpotje van lamsvlees met kappertjes).

Op het eerste zicht leek het recept eenvoudiger dan goed kan zijn voor een gerecht. Met name: stoof drie uien in ringen tot ze zacht zijn, gooi er 1kg lamsvlees bovenop, giet er een halve fles rode wijn op, laat 2u koken en doe er in de laatste tien minuten 4el kappertjes bij.

Enige argwaan maakt zich van mij meester, maar aangezien het een doordeweekse dag was, en er weinig tijd was, kwam het eigenlijk alleen maar goed uit. Terwijl het vlees stond te pruttelen kon ik rustig mijn 2jarige zoon van de crèche halen, de tafel buiten dekken en een kom couscous laten wellen met bouillon, olijfolie en kurkuma. Alles bij elkaar hoop en al 15 minuten kookwerk dus.

Het resultaat is verrassend lekker. De kappertjes geven het geheel een mooie zout-zuur balans en doordat ik ze helemaal niet liet meekoken maar toevoegde bij het serveren, hielden ze ook hun textuur beter.

Kortom: een een erg geslaagd gerecht waarvan ook mijn 2jarige zoon 2x bij vroeg, door middel van een gevat “nog!”.

foto lamsstoofpotje

Share

Leave a Reply