Kookverhalen
Bastilla van kalkoen en amandelen (Leen)

Ik geef het toe, ik ben schuldig aan uitstelgedrag. Pas op de dag van de deadline posten, die dag zelf toch wel met een beetje lazy Sunday gevoelens opstaan…  Vooraleer ik aan mijn Bastilla begon, ging ik mijn batterij opladen bij Tijs. Ik mocht er één van zijn Plenty lekkernijen -leekfritters- proeven en kreeg één van mijn niet gevonden ingrediënten: “karwij” mee.  Er was moed voor nodig, voor dit recept. Ik had mijn lief de dag ervoor om boodschappen gestuurd en ie kwam thuis zonder karwij, zonder brickdeeg en zonder oranjebloesemwater. ’t Was te verwachten, ik begon alvast creatieve oplossingen te zoeken. Maar één bezoekje aan Tijs was genoeg om het recept alsnog te volgen. Ik reed om brickdeeg bij de turk, kwam thuis en begon vlijtig te koken.

Ik begon met 300 gr gepelde amandelen in olijfolie te bakken tot ze mooi bruin waren en liet ze vervolgens afkoelen. Daarna sneed ik 6 uien in halve ringen en ik bakte de helft ervan samen met 5 halve kalkoenfilets in de pan. Ik nam kalkoen in plaats van kip zoals in het recept, omdat ik dat lekkerder en gezonder vind… en ook omdat ik af en toe eens anders wil doen. Kaneelpoeder, gemberpoeder, safraan, karwij, zout en peper mochten erbij. Even later de rest van de uien erbij, 1 kop water en 2 bouillonblokjes.  Even laten sudderen, dan de helft van het kookvocht weglaten en 2 geklopte eitjes toevoegen. Ik deed er ook gehakte peterselie en koriander bij. De afgekoelde amandelen hakte ik fijn (maar ook niet te fijn) met een mixer. De brickdeeg schikken in een ingeboterde schotel: 1 vel in het midden, 5 vellen in een cirkel half overlappend en dan weer 1 vel in het midden. Het eimengsel van ui en kalkoen erin en bestrooien met het amandelmengsel. De vellen insmeren met eigeel en één voor één dichtvouwen. Een beetje gesmolten boter erover gieten en een halfuur laten bakken in een oven van 180°.

Oké, het oranjebloesemwater was er niet bij maar mijn lief en zijn broer leken er niet mee in te zitten. Het smaakte, het vroeg naar meer… ik mocht hen zelfs een tweede keer bedienen. Zelf vond ik het lekker, maar had ik het nog beter gevonden in combinatie met enkele andere maaksels en slaatjes. Het viel vrij eentonig uit maar was daarom niet minder lekker! Een aanrader!

Share

Leave a Reply