Kookverhalen
Plenty – Surprise tatin (Chloë)

Boek: Plenty (Yotam Ottolenghi)

Yotam Ottolenghi… Yotam Ottolenghi… Yotam Ottolenghi… Het zal nog wat oefening vragen eer ik het even achteloos uit m’n mond laat rollen als, ik zeg maar wat, ‘Linda De Win’. Tot dan wordt het “die gast met z’n véry nice vegetarisch kookboek”, want dàt is Plenty wel. Met zo’n aangename zachte ‘kussenkaft’, sympathieke hoofdstukken (van Roots over Funny Onions tot Fruit with Cheese) en sobere fotografie waarbij je -thank God- niet de indruk krijgt dat je in een modemagazine of Habitat-catalogus zit te bladeren.

It’s about food and, more specifically, veggies! Deze eigenschap, de belangrijkste lijkt mij, wordt niet echt op de kaft uitgespeeld. Het vraagt zelfs wat leeswerk voor je ontdekt dat er in dit boek geen vlees aan te pas komt. Nog een beetje inspanning en je ontdekt welke visie Yotam er op vegetarianism op na houdt. Een visie met veel gematigdheid waar ik me helemaal bij kan aansluiten. Geen afkeer van vlees, wel een pleidooi voor de bijzonder uitgebreide mogelijkheden van groenten, kazen, eieren,… en met veel respect voor de verschillende motivaties waarmee mensen ervoor kiezen om wel of geen vlees te eten.

Gisteren koos ik voor de Surprise tatin, een hartige taart met aardappelen als hoofdingrediënt. Omdat het woord ‘tatin’ op mij uitwerkt als het belsignaal op Pavlov’s huisdier én omdat de foto in het boek er errug verleidelijk uitzag. Wat gebeurt er van onder naar boven in de taartvorm:

- karamel (40g suiker, 10g boter) met oregano
- krieltjes (gekookt in de schil, in dikke schijfjes gesneden)
- kerstomaatjes (45 min gedroogd op 130°)
- ajuin (gekarameliseerd)
- harde geitenkaas
- bladerdeeg

Simpel en lékker! Gekarameliseerde aardappeljes en deegrand hebben een aangenaam zoet korstje, de tomaatjes zijn klein maar intens van smaak, net als de eerder zoete ui, en de geitenkaas zorgt voor extra smeuïgheid. Leuk ook wanneer het resultaat als de foto in het boek uit de oven komt.

Opgediend met een groene salade en eenvoudige dressing met rode wijnazijn (geen zoetigheid erbij, daar heeft de taart al genoeg van). Next wordt waarschijnlijk Green pancakes with lime butter of een herontdekkingstocht van linzen, hoedanook meer veggies en daar ben ik alvast niet rouwig om.

Een vegetarisch kookboek dat de recepten behandelt als ‘gewoon lekker’, niet met ‘zoeken naar het vervangen van vlees’ of ‘ow ow ow kijk eens waarom al die vleeseters ongelijk hebben’. Gewoon lekker und basta.

Share

Comments are closed.