Kookverhalen
Pittabroodjes met lamsburgers (tijs)

Feest ten huize Vastesaeger betekent een grote tafel met daarop een grote hoeveelheid eten en een navenant geschaald gezelschap om dat alles naar binnen te werken. Dubbel feest vandaag, want mijn zoon wordt 2 en tegelijk is het ook nog eens moederdag. Aangezien Onno minstens even graag hartige als zoete dingen eet en hij ook fan is van groenten, kiezen we niet voor een mega pannenkoekenslag, maar wel voor een hapjesbuffet.

En daar komt Tessa Kiros’ Falling Cloudberries goed van pas. Ik maak onder andere een kikkererwten salade, een aardappelsalade, en humus naar haar recept, maar het meest tevreden ben ik toch met mijn eigen variant van haar pittabroodjes met  ‘Sheftalia’

De versgemaakte pittabroodjes, gevuld met een kleine lamsburger, tzatziki, ijsberg salade en rucola waren werkelijk heerlijk. Het geheel mag op het eerste zicht een beetje bewerkelijk lijken, maar als je toch een heel buffet bij elkaar kookt valt dat niet op.

Voor de pittabroodjes:

Meng in een kommetje 10 g verse gist met 100ml warm water, 2 eetlepels olijfolie en een snuifje suiker.  Wacht 10 minuten (tot de gist wakker is) en roer het dan langzaam onder 500g bloem. Leng verder aan met water tot een een mooie elastische bol hebt. Laat dit 1,5 u onder een natte doek rijzen, verdeel het in 12 bolletjes die je opnieuw afdekt en laat rijzen. Na een half uur rol je ze uit en bak je ze in 8 minuten op 220 graden (in een zeer goed voorverwarmde oven).

Voor de tzaziki

Schil en rasp een komkommer, meng met 2 tenen look, 2 el olie, een beetje citroensap, wat zout, verse munt en yoghurt (600ml).  Als je het helemaal echt wil doen, leg je de komkommer in een fijne zeef met wat zout en laat je zo eerst wat van het vocht wegtrekken. Ik doe dat eigenlijk nooit maar ik ontpit de komkommer wel.

Voor de lamsburgers

Breng lamsgehakt op smaak zoals je dat voor andere hamburgers zou doen. Ik maakte het mezelf nog gemakkelijker en kocht klaargemaakte burgers. Ik bakte ze en sneed ze daarna horizontaal in twee (de dikte halveren).

Als je de broodjes bakt zwellen ze op. Dat is ideaal om ze meteen als ze uit de oven komen in twee te snijden en te vullen. Ik smeerde eerst een laagje tzatziki, legde daar een burger op en vulde het geheel verder met salade.

Dit was het resultaat

foto pittabroodjes met lamsburgers en tzatziki

Share

One Response to Pittabroodjes met lamsburgers (tijs)

  1. Ruth says:

    Ziet er heerlijk uit!
    Ik voeg het bij deze toe aan mijn mentaal lijstje: ‘lekkere dingen die ik nog eens moet klaarmaken’…

Leave a Reply