Kookverhalen
Cinnamon and Cardamom Buns (Leen)

Geen moeilijke keuze voor mij deze keer! Tessa had het al op één van haar eerste pagina’s over de cinnamon and cardamom buns. Pure nostalgie zijn ze… Ik leg het even uit. Begin november 2006 trok ik mijn winterschoenen aan en vertrok ik voor vier maanden naar Helsinki, Finland. Ik ging er werken in een jeugdhuis in Torpparinmäki en woonde er met internationale studenten op een flat. Het was een ongelofelijke ervaring en een zalige tijd… en als de tijd iets minder zalig was, de weerstemperatuur te ver onder nul ging, het gewoon even allemaal tegenzat… waren er bistro’s waar ze deze lekkernijen verkochten: Korvapuusti. U raadt het al: puur comfortfood ! Energieboosters ! Je had het niet meer koud achteraf en had beslist goed gegeten voor de volgende uurtjes. Als je je afvraagt waar de winterkilootjes vandaan kwamen die ik aan het einde van mijn avontuur mee naar huis nam, moet je volgens mij aan het adres van deze verleiders zijn.

Het was een genot om ze te maken. Eigenlijk had ik alles al in huis, behalve de kardemon, waar mijn lief naar op zoek ging. Hij kwam thuis met de volledige zaadjes of hoe noem je ze. Zucht. Ik heb ze dus eerst een halfuur staan malen. De keuken was al snel vervuld met deze specifieke geur, die licht bedwelmend was en me backtothefuture-gewijs terugbracht naar mijn leven daar. Het rare taaltje, de bomen, de sneeuw, de mooie mensen, Marimekko…. De internationale vrienden, de reis naar Lapland en kerst vieren in Zweden waar één sauna-sessie per dag niet genoeg was.

Enfin, na het maken van het deeg dat 2 uur moest staan rijzen had ik genoeg tijd om te dagdromen in de keuken. Na 180 minuten vol ongeduld rolde ik het deeg uit, bestreek het met boter (ik gebruikte echte boerenboter, absoluut gezonder dan de commerciële varianten). Gebruik genoeg boter, anders wordt het te droog. Dan bestrooien met een mengsel van kaneel en fijne kristalsuiker. Oprollen, snijden op de manier die ons Tessa zo schoon heeft beschreven… beetje opgeklopt ei erover en weer een beetje suiker. 20 minuutjes moet je nog wachten aan een oven van 180° terwijl je hele huis gevuld raakt met fantastische geuren vooraleer je ze mag proeven. Ik proefde mijn exemplaar terwijl het nog een beetje warm was. Divine! Wacht even vooraleer je beslist of je er nog één aankan… Een tweede of derde kan moordend zijn, of zoals onze Amerikaanse vrienden het al lachend zouden zeggen: pssh, i’m gonna lay off on that bitch. Misschien straks.

Share

One Response to Cinnamon and Cardamom Buns (Leen)

  1. Marian says:

    Mmm, ik ben gek op kardemom en kaneel, dit lijkt me echt superlekker!

Leave a Reply