Kookverhalen
Zalmfilet met broccoli (Sarah)

Ik zal nooit nog naar een zoutvaatje kunnen kijken zonder aan mijn opa te denken. Wanneer we vroeger aan tafel zaten, leek dat ding wel vergroeid met zijn hand. De rest van de dag kon je  het in z’n broekzak terugvinden. Echt. Komt daar nog bij dat mijn opa het aan zijn nieren had en dan is zout niet echt het meest aangewezen ingrediënt in de keuken. Dus na het verdict van de dokter (zout = verboden) hield mijn meter zich nauwkeurig aan zijn dieet en wierp hij ons een samenzweerderige blik toe terwijl hij er achter haar rug lustig op los strooide. Ach, de mens is tenminste gelukkig heengegaan.

Daar moest ik gisteren aan denken toen ik een hap rijst in mijn mond stak. Ik dacht aan mijn opa en hoe lekker hij deze dis zou gevonden hebben. Zo zout als zeewater, maar wel pakken smakelijker.

Na lang wikken en wegen was er namelijk een hartig gerecht van Rose Bakery op tafel verschenen. Al het zoete gedoe laat ik met graagte over aan mijn collega-bloggers. Ik raakte maar niet verleid. Ik bladerde dus lustig verder. Ergens op een paar pagina’s tussen alle ontbijtvoorstellen en thee-ideetjes, bespeurde ik de ‘main courses’. Mijn oog viel op de zalmfilet met broccoli omdat het sausje dat erbij hoorde niets dan lekker kon zijn. En simpeler kon haast niet.

1) Zet twee potten water op: eentje voor de rijst en eentje voor de broccoli.
2) Zet ondertussen ook al het sausje op . Gooi in 1 pannetje (voor 2 personen vind ik, voor 4 personen vindt Rose):

  • 120 ml sojasaus
  • 1 gesnipperd lookteentje (ik maakte er 2 van)
  • 1 gedroogde chilipeper (ik strooide eens met de cayenne)
  • een stukje gesnipperde gember (5mm ongeveer)
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 el sesamolie

Als de rijst ongeveer gekookt is en je broccoli gaar, is je sausje al wat ingedikt. Je bent klaar voor de laatste stap.
3) Bak de zalmfilets, haal ze uit de pan en houd ze warm. In diezelfde pan zeef je de saus en je laat nog even inkoken.

Voila, c’est ça. Opscheppen en de saus over je rijst en zalm. Serveer met een glaasje water, want amai zo zout.

De foto was ik weer helemaal uit het oog verloren. Er is dus niet gedacht aan presentatie en ik was eigenlijk al beginnen eten. Laten we zeggen dat dat bewijst hoe lekker het was.

Share

2 Responses to Zalmfilet met broccoli (Sarah)

  1. Pingback: Opa en sojasaus | Food first, then morals

  2. Diane says:

    Je bent ongelooflijk origineel en grappig!

Leave a Reply