Kookverhalen
The Rose Bakery: walnotenkoekjes

Bon, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het originele recept er eigenlijk één is voor pecan cookies, maar “when in rome, do as the romans do” enzo. Aangezien mijn huis vol walnoten lag (her en der gekregen) en we wat tijd te doden hadden op een woensdagnamiddag werden het dus walnotenkoekjes. Simpel als wat en met een minimum aan ingredienten. Ideaal om een stel kleuters op los te laten, dacht ik zo. Alleen het noten pellen viel dik tegen. Een gouden tip als je zelf noten wilt kraken: een notenkraker. Maar zonder gaat ook dus. Erop gaan staan of springen, tussen de deur stoppen en dan de deur keihard dichtslaan, er met een hamer op kloppen, … er zijn tal van alternatieve en creatieve manieren. Wie het echt simpel en snel wilt koopt gepelde noten. Soit, wij deden het volstrekt ambachtelijk. Een gekwetste vinger, wat gevloek en veel “het lukt niet, mama’s” later hadden we een kommetje met ongeveer 150 g gepelde noten. Van dan af werd het echt kinderspel: noten malen in de keukenmachine. Boter romig kloppen met suiker. Bloem en gehakte noten toevoegen aan het botermengsel en daar een soepel deegje van rollen. Elk kind een bal deeg en ik garandeer je een uur onversneden rol en prutsplezier. 24 balletjes van gelijke (ahum) grootte rollen en platslaan met de blote hand, dat is het in essentie. Kwartiertje bakken en daarna de hele zooi zo snel mogelijk opeten. Nee, dat laatste hoeft niet, want je kan ze een aantal dagen bewaren, maar mijn zoons zijn niet van dat hele bewaren. Wie bewaart er nu koekjes? Duh!

Share

Leave a Reply