Kookverhalen
De queeste naar de lekkere kaastaart / Ricotta cheesecake (door Sara)

Op 12 augustus noteerde ik volgend bericht op mijn Facebook: “Sara Standaert maakte gisteren een bom voor haar ma’s verjaardag. Tel even mee: 300 g roomkaas, 250 g mascarpone, 250 ml slagroom en 500 g witte chocolade, wat met nog enkele andere ingrediënten resulteerde in een witte chocolade-kaastaart… En in een indigestie, dat spreekt.”

Een onweerstaanbare drang naar kaastaart deed me op die 11e augustus (slechts 5 uren voor het etentje!) grijpen naar een recept van de Australische kok Bill Granger. Hij luisde me erin met de woorden “snelle kaastaart”! Eerlijkheid dient me te zeggen dat vooral de snelheid waarmee ze in de vuilnisbak belandde, memorabel was…

Groot was mijn nieuwsgierigheid toen ik zag dat ook Rose Bakery’s “Breakfast Lunch Tea” een kaastaart bevatte die werd bereid en verorberd op dezelfde dag. Heel handig voor de last minute-goesting-van-de-dag beslisser die in me schuilt. Bovendien noteert ze in haar inleiding dat haar ricotta cheese cake (p.140) “smooth and creamy” is “but not as rich as the American cakes”. Hemel op aarde na Grangers taart!


RICOTTA CHEESECAKE

[voor 8]
-    ongezouten boter
-    800 g ricotta kaas
-    200 g roomkaas
-    130 g fijne suiker
-    rasp & sap van 2 citroenen
-    1 tl vanille extract
-    snuifje kaneel
-    5 eieren
-    1 eigeel
-    200 ml single (light) cream
[ik sta in de winkel mijn kop altijd te breken over wat het alternatief nu eigenlijk is in onze winkels...Tips?]
-    1 el bloem

bodem:
-    180 g koekjes, gebroken
-    60 g gesmolten ongezouten boter
-    snuifje kaneel of gember

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een springvorm van 25 cm en bekleed hem met bakpapier.
Maak de bodem: mix de koekjes met de boter en het snuifje kaneel of gember en druk dit op de bodem van de springvorm.

Maak de vulling: mix alle ingrediënten in deze volgorde: de kaas, suiker, citroenrasp en –sap, vanille extract, kaneel, eieren en eigeel, single light cream en bloem. Zorg ervoor dat er geen klonters achterblijven in de vulling.
Giet de vulling in de springvorm en bak alles gedurende 45 minuten. De vulling mag niet kleuren en mag maar een beetje bubbelen.

Neem uit de oven en laat afkoelen.

Rose Bakery’s ricotta cheese cake geeft wat hij belooft: smooth, creamy, niet al te rijk, heerlijke zandkoekenbodem… maar vooral ook een hele felle ricottasmaak natuurlijk.
Ik ben er niet onverdeeld positief over, maar heb mezelf beloofd eens te experimenteren met andere soorten kaas en room. Misschien wordt hij dan net iets meer mijn smaak.
En in de tussentijd: allen proberen maar! (of mij de weg wijzen naar het beste kaastaart-recept ever!)

sara.

Share

One Response to De queeste naar de lekkere kaastaart / Ricotta cheesecake (door Sara)

  1. Sarah says:

    Ik ga eens neuzen in mijn familiereceptenboek, want de kaastaart van mijn meter is gewoonweg om duimen en vingers bij af te likken. En niet te zwaar én makkelijk om te maken. Wat wil een mens nog meer.

Leave a Reply