Kookverhalen
Wortelhummus en linzenmousse uit Vegalicious (Sarah)

Na lang beraad, vergezeld van een hapje en een drankje (of wat had u gedacht), hebben we beslist om ons te ontfermen over ‘Vegalicious’ van Alice Hart.

Tussen ons gezegd en gezwegen, het boek stond al veel eerder in mijn boekenrek. Vegalicious is een verleidelijk kookboek en ik ben vatbaar voor verleiding. Zo geschiedde het dat ik ergens in september de boekhandel uitliep met een hoop ‘feel-good recepten’ en honger (die foto’s eisen honger).

Op een hectisch weekmoment probeerde ik al eens de curry met eieren die ik bij de ‘eenpansmaaltijden en ovenschotels’ terugvond. Het is zo’n gerecht waar je op kan terugvallen als de koelkast uitgeput raakt en je in een half uurtje tijd een gerecht op tafel moet toveren waar iedereen van houdt.

Maar dit weekend (dat nog legendarischer was dan het kookweekend van vorig jaar) kookte ik een pagina uit het stukje ‘kleine hapjes’. Toastjes zijn zulke heerlijke vrienden wanneer je hapjes moet maken voor een hele bende. Je kan het smeersel op voorhand klaarmaken en het smeren zelf is ook in een mum van tijd gepiept. Deze smeersels worden klassiekers omdat ze multi-inzetbaar zijn. Je kan ze gebruiken als broodbeleg, maar wanneer je ze op een zelfgemaakt knoflooktoastje smeert, heb je meteen een hapje voor de feestdagen. Merci, Alice Hart.

Maak de toast

Ingrediënten:
- 1 bol knoflook
- een scheutje olijfolie
- 1 snufje zout
- 2 broodjes met pitten en zaden (Ik ging hier even kort door de bocht en koos voor van die afbakbroodjes met granen uit de supermarkt)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de knoflookteentjes los. Besprenkel ze met wat olie en pak ze dan (niet te strak) in aluminiumfolie. Sluit hermetisch af. Laat 30 minuten in de oven bakken tot de knoflook zacht is geworden.

Druk de pulp boven een kom uit de teentjes look. Prak de knoflook m et een vork fijn en voeg wat olijfolie en het zout toe. Snijd de broodjes in plakken van 5 mm dik. Smeer de sneden aan beide kanten met dit mengsel in. Geen dikke laag, dit is straffen toebak!! Leg ze op een bakplaat en laat een paar minuten in de oven bakken, tot de randjes bruin beginnen te worden. Laat afkoelen.

Maak de linzenmousse

Ingrediënten:
- 175 g uitgelekte en afgespoelde groene linzen
- 4 in olie gemarineerde gedroogde tomaten (Vergis u niet in de winkel, ik kwam thuis met tomaten die gevuld waren met kaas. Maar die was er sneller tussenuit gegeten dan u kan vermoeden.)
- 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
- 1 el citroensap
- peper en zout

Bereiding
Schenk de linzen in een pan en giet er 5 dl koud water bij. Breng aan de kook. Temper het vuur en laat ongeveer 30 minuten heel zacht en onder af en toe roeren koken, totdat al het water is opgenomen. Onder het multitasken door was ik ze even uit het oog verloren en de mijne waren herleid tot gortdroge poeder. Kopje erbij houden is de boodschap.
Giet de linzen in een blender, voeg 1 tl van het knoflookmengsel toe, de gedroogde tomaten en wat olie van de marinade, de peterselie en het citroensap. Mix het tot een korrelige puree en leng zo nodig aan met water. Wat ik dan ook deed. Bloos. Doe er wat peper en zout bij.
Gezien mijn flater herdoopten we de mousse tot linzenpaté.

Maak de wortelhummus

Ingrediënten:
- 2 in dunne plakjes gesneden flinke wortels
- 2 el olijfolie
- 1 snufje zout
- 300 g gekookte kikkererwten of uitgelekte uit blik
- 1 el lichte tahini (sesampasta – verkrijgbaar bij de Turk en wellicht ondertussen ook in de gewone supermarkt)
- 1 snufje kardemompoeder (dit is de magic touch!)
- 1 el citroensap

Bereiding
Leg de plakjes wortel in een andere pan en zet onder water. Voeg de olijfolie en het zout toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 8 minuten heel zachtjes koken, tot de worteltjes zacht zijn. Giet deze massa in een blender, met de kikkererwten, de tahini, de kardemom, het citroensap en 1 tl van het knoflookmengsel. Maak er puree van.

Serveren

Alice hart suggereert om de potjes mousse op tafel te zetten bij de toast. Maar met 16 personen aan het aperitief is dat zo’n geknoei. Wij besloten de toastjes zelf te besmeren en zo te serveren. Dat geeft ook optisch dat extraatje want die bruine en oranje toastjes liggen echt mooi naast elkaar.

Share

One Response to Wortelhummus en linzenmousse uit Vegalicious (Sarah)

  1. Pingback: Orecchiette for the win! | Food first, then morals

Leave a Reply