Kookverhalen
Vegalicious (Chloë)

Om met de deur in huis te vallen: sinds onze eerste blogmeeting ben ik verliefd op ‘Plenty‘ van Yotam Ottolenghi. Ik was voordien al niet zo’n overtuigde carnivoor maar met Plenty kreeg ik een nog grotere passie voor (de veelzijdigheid van) groenten. Ik moet wel toegeven dat ik daarvoor ook vond dat vlees vaak de smaakkracht had die een gerecht  maakte, the centerpiece waar al de rest ‘in functie van’ staat en die m.a.w. door z’n afwezigheid een serieus dissatisfying gat kan achterlaten. Wie echter de tijd neemt om de juiste groenten met de juiste kruiden, kazen en marinades te onderwerpen aan de juiste preparatie hoeft geen moment meer stil te staan bij die afwezigheid.

Dat was Plenty dus voor mij, om maar te zeggen tegen welke nummer één dit vegetarische kookboek moest opboksen. Aanvankelijk vond ik de smaken van de gerechten soms ook wat te vlak. Ik startte met een salade van rode sla met (bloed)sinaasappels, mozzarella en croutons. Niks verkeerds mee, maar geen knallende smaakbom in de mond. Wat dit boek dan weer wel voor heeft op Plenty is dat de meeste gerechten sneller klaar zijn. Geen uren marineren, complexe kruidenmengelingen of een laaaange waslijst aan ingrediënten afwerken, al krijg je voor het één natuurlijk wel het ander.

Ik ging verder met een warme salade van quinoa met peterseliepesto, hazelnoten en paddenstoelen. Iets meer werk maar ook lekkerder, voller van smaak en perfect en saison. En ook de wintersalade met spelt, walnoten, geitenkaas en gekaramellisserde worteltjes viel in de smaak.

De voltreffer die me voor Vegalicious over de streep trok was de bruine bonensoep met gedroogde tomaten en een salsa van zoete maïs. Een zeer stevige, pikante soep met chipotlepeper (vervangen door gerookt paprikapoeder en cayennepeper), rode uien, look, gedroogde tomaten, en véél bonen. Afgewerkt met limoensap, zure room, koriander en een lepel van de salsa. Een donker gebakken stuk brood erbij en haphaphaphap *happy faces at the table* :)

Verder is het boek een aanrader omwille van de tientallen basistips die erin staan: van verschillende bijgerechten over sauzen en salsa’s tot mooi geïllustreerde pagina’s over het bereiden van notenmelk of het zelf maken van hangop (uitgelekte yoghurt).

Share

Leave a Reply