Kookverhalen
vegalicious: gegrilde bloemkool en knolselder in remouladesaus

Creatief koken na een lange werkdag die om 06u van start ging…het is weinigen gegeven. Mij in ieder geval niet. Vandaar dat het hele kookboekbloggebeuren tegenwoordig al eens in de vergetelheid durft belanden. Dat betekent geenszins dat ik het boek in kwestie maar niks vind of enkel nog junkfood en bistro diners nuttig.

Bij deze dan toch mijn bescheiden en lukraak gekozen receptervaring uit Vegalicious van Alice Hart. Ik kan het boek absoluut aanraden aan elke vegetarier of flexitarier die tuk is op lekker en smakelijk eten. De mythe dat veggies enkel macrobiotische prut en vetarme stomerij willen is intussen goddank al een tijdje ontkracht, mede dankzij kookboeken als dit. Toch slaagde ik er maar niet in om een recept te kiezen, onder meer omdat de recepten waar ik nu net zin in had lente- en zomerrecepten bleken te zijn.

Nu zat er vorige week een flinke bloemkool en een onfatsoenlijke knoert van een knolselder in ons groentenpakket. En wat bleek? Dat er voor elk van deze twee groenten een simpel en ogenschijnlijk lekker recept in het boek is te vinden, en nog wel vlak na mekaar, zodat een drukdrukdrukmens als ik geen kostbare tijd hoeft te verspillen met nodeloos pagina’s omslaan, met vettige handen nog wel.

De bloemkool vroeg om amandelsnippers, maar die had ik niet in huis, dus heb ik die vervangen door pijnboompitten. Ook lekker. Het recept is van een verdachte eenvoud, maar verdraaid geslaagd:

GEGRLDE BLOEMKOOLROOSJES MET KOMIJN,  SPAANSE PEPER EN AMANDELEN:

De bloemkool in roosjes verdelen en in olijfolie bakken of grillen. Wanneer ze bruin beginnen te kleuren temper je het vuur en dek je de pan of wok af met een deksel. Voeg 1,1/2 tel komijnzaad (ik ben doorgaans wat guller, maar ben dan ook dol op komijn), 2 fijngehakte teentjes look, 1 ontpit en fijngehakt rood pepertje (die hoeveelheid heb ik gehalveerd wegens een stel pikanthaters in huis) en een flinke handvol amandelsnippers…voor de gelegenheid dus vervangen door pijnboompitjes. 5 min laten bakken tot de pitten ook gudbruin zijn. Royaal kruiden met peper en zout. Eventueel wat peterselie verstrooien. Klaar. Kinderspel dus, op voorwaarde dat je in de buurt van je pan blijft, want amandelen of pijnboompitten durven snel van verleidelijk goudbruin naar onsmakelijk zwart gaan.

KNOLSELDERIJ IN REMOULADESAUS MET KAPPERTJES EN MOSTERD:

Men neme 1 geschilde knolselder (ik heb een halve genomen want het was een uit de kluiten gewassen exemplaar) schillen en in stukken hakken. In lucifertjes snijden en deze in een kom water met citroen leggen om verkleuren te vermijden. Dat fijnhakken is wat precisiewerk, maar de gelukkigen onder ons die in het bezit zijn van een gesofisticeerde keukenrobot draaien hier hun hand, of eerder hun robot, uiteraard niet voor om en lachen mij waarschijnlijk fijntjes uit. Soit. Ik hou wel van wat ambachtelijk bezigzijn. Maak nu de remouladesaus. Het recept raadt – daar gaan we weer – een keukenmachine aan, maar ik deed het gewoon met de staafmixer, zoals ik ook mayonaise maak. Peter Goossens doet dat ook. En wat goed genoeg voor Peter Goossens is dat ook voor mij. Minder afwas en net zo snel en makkelijk. Voor de saus roer je een eidooier los met een flinke mespunt zout, 1 tl grove mosterd (ik nam wat meer, naar smaak dus) en 2 el citroensap. Voeg dan met beetjes 1 dl zachte olijfolie toe. (ik nam half olijfolie, half zonnebloemolie aangezien we enkel nogal krachtig smakende olijfolie in huis hadden).  Mixer erin en zodra het mengsel dik is geworden 2 volle eetlepels yoghurt, wat peterselie en bieslook door de saus heen mengen. Voeg tot slot 2 eetlepels uitgelekte en fijngehakte kappertjes toe (ik heb ze niet fijngehakt, maar er gewoon zo bijgegooid en dan nog eens met de mixer bewerkt). Voeg nog wat peper toe en proef of er extra zout nodig is. Blancheer de knolselder een halve minuut in kokend water, giet af en spoel met koud water. Drogen met een schone theedoek en door de saus mengen. Klaar. Ook lekker als broodbeleg, heb ik de dag nadien ervaren.

De bloemkool werd door alle gezinsleden gesmaakt, de knolselder voornamelijk door mezelf en de oudste die wel van zuur houdt (verslaafd aan augurken, dus tja…).

Ik heb er ovenaardappeltjes en een salade van veldsla en rode biet bij geserveerd. Maar beide gerechten kunnen net zo goed bij – durf ik het schrijven? – bij een stukje vlees voor wie niet zonder kan of wil.

Share

Leave a Reply