Kookverhalen
Plenty voor pastinaakliefhebbers met veel tijd

Het kookboek dat ook tot mijn eigen grote verrassing op mijn verjaardag in de brievenbus zat en het even later tot boek van de 2-maand op onze kookblog schopte heeft me intussen al verleid tot het bereiden van een recept of tien. Om kort te gaan: ik ben fan!

Een recept dat ik (in verschillende gradaties van recepten-trouw) nu reeds driemaal bereidde zijn de pastinaak dumplings in knolselderbouillon. Op één of andere vreemde manier leek het de eerste keer een makkelijk recept met relatief weinig werk. Eén en ander valt te verklaren door het feit dat ik dat tussen de bedrijven door maakte terwijl ik met Sarah bezig was aan de voorbereidingen van ons galadiner.  De tweede keer dacht ik om half acht ’s avonds: “hé ik maak snel nog eens die dumplings” maar raakte anderhalf uur later licht gefrustreerd van de hoeveelheid werk en de intussen gigantisch hongerige zoon aan mijn been.

De eerlijkheid gebied me ook te zeggen dat ik me de vrijheid heb gepermitteerd om de overtuigde vegetariërs te shockeren met de toevoeging van fijne reepjes ‘kalfke Willy’ om het gerecht een (naar mijn smaak) volwaardigere maaltijd te laten worden.

Soit, dit niet gezwegen maar gezegd zijnde enige toelichting bij de bereiding van de bouillon en de dumplings:

Eigenlijk maak je een klassieke groentenbouillon met ui, selder, wortel en voeg je daar teentjes look, tijm, peperkorrels, laurier en vooral een in blokjes gesneden knolselder aan toe.  Eerst alles aanstoven dan overgieten met water en een lange tijd (2u) laten pruttelen.

Intussen kan je aan de dumplings beginnen.  Je kookt een evenredige hoeveelheid aardappels (liefst bloemige) en pastinaak tot ze zacht zijn en doet daar (voor 200g elk) 1 teentje look, wat boter, 60 gr zelfrijzende bloem en 50g semolina (grano duro bloem van bij de Italiaan) en 1 ei (waarvoor dank aan onze kippen) en wat zout en peper bij. Dat geheel pureer je en laat je afkoelen.

Omdat ik van het ongeduldige type ben, hanteer ik voor de volgende stappen uit het recept een shortcut: ik steek het mengsel in een diepvrieszakje: gooi het  20 min in de diepvries, knip de punt er af en knijp de zak leeg boven een pot kokend water. Om de 2cm “worst” knijp ik die even af met mijn vingers zodat ik een dumpling-achtige vorm krijg. De receptversie met een lepel die je telkens in kokend water dipt vind ik alleen maar veel gedoe.

De ervaring leerde me dat het helpt om alle dumplings eerst kort in koud water te laten vallen, te laten drogen op een bord en dan pas te serveren in de opgewarmde en afgegoten bouillon. Serveren met wat koriander  en omdat ik het graag wat pittiger heb: wat  cayennepeper.

Smakelijk!

Share

One Response to Plenty voor pastinaakliefhebbers met veel tijd

  1. Sarah says:

    Aangezien er een knolselder in mijn groentenpakket zat, staan deze lieverdjes deze week (eindelijk) op het menu! Ik houd zeker je ‘shortcuts’ in gedachten!

Leave a Reply