Kookverhalen
Plenty – Multi-vegetable paella

Met enige vertraging wegens drukke eerste week op het nieuwe fantastische werk… nu pas mijn kookverhaal… maar daarom niet met minder enthousiasme als jullie! Ik heb enorm genoten van mijn eerste etentje waar ik met de Plenty zat te pronken. Bij het eerste keer doorbladeren van mijn langverwachte exemplaar viel mijn oog meteen op de paella. Een eenpansgerecht (niet te ingewikkeld, gewoon “go with the flow”) met zuiderse kleuren en heerlijke groenten…

Nadat ik al een geslaagd brood uit de oven toverde (hurray me!) zag ik het helemaal zitten om er stevig in te vliegen. Een beetje olijfolie in de wokpan en de sjalotjes fruiten, vervolgens reepjes rode, gele en groene paprika erbij en zachtjes laten garen. Ik verving de venkel door groene paprika, omdat ik niet graag letterlijk recepten volg en gewoon fan ben van paprika. Om dezelfde reden voegde ik er ook kastanjechampignons en oesterzwammen aan toe, ze zijn zo lekker meneer. Dan de knoflook toevoegen en kruiden met laurierblaadjes, tijm en cayennepeper. Ondertussen raakte het hele huis al gevuld met heerlijke geuren en zaten de buren waarschijnlijk al te kwijlen…. Rijst erbij en twee minuutjes roeren, dan een scheut Sherry, groentenbouillon, safraan en hupla: 20 minuutjes laten pruttelen op een laag vuur zonder deksel. Het werd me verboden te roeren (in de stijl van: ‘Don’t crowd the mushrooms!’) en mijn brave zelve dekte ondertussen de tafel en kraakte een fles witte wijn. In het recept stond verder groene bonen te koken maar ik vond er geen in de winkel, dus ik nam spliterwten die ik even kookte maar al snel bij de allermooiste paella mochten. We zijn er bijna… pan van het vuur, even bijkruiden en niet teveel roeren. Gehalveerde kerstomaatjes en Kalamata olijven erover strooien, tenslotte 10 minuutjes laten rusten en serveren met fijne peterselie.

Die avond zat er drie man met een culinair orgasme te genieten aan een rijkelijk gevulde tafel in Gentbrugge. Dit recept is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar en moet je gewoon proberen! De paella was kortom een heerlijke kookervaring, met fantástische smaken en een overtuigd gezelschap.

Bon appétit !

Share

2 Responses to Plenty – Multi-vegetable paella

  1. Wilma says:

    Kippenbouillon?? Ik dacht dat het een vegetarisch recept was.
    Staan er meer van dit soort ‘fouten’ in het boek. Dan ga ik het toch maar niet aanschaffen geloof ik.

  2. leen says:

    Sorry! Vegetable stock. Groentenbouillon! Sorry voor deze fout aan alle ware vegetariers. Ik ben slechts semi vegetarier… met als gevolg dat ik me bij het typen van het verslag vergiste. Hoewel ik het die avond met groentenbouillon heb gemaakt!

Leave a Reply